KEZDŐLAP  |  MAGUNKRÓL  |  EZ TÖRTÉNT  |  SAJTÓ  |  KÖZGYŰLÉS  |  ELÉRHETŐSÉG             
Tagság
Alapszabály
SzMSz
Netikett
Programok
Ifjúsági tagozat
NOE érdekvédelem
Pályázatok
Hasznos infók
Hasznos linkek
Képek
Kedvezmények
Ajándék ötletek
Támogatóink
Emlékül
Adó 1%
   
 
   
 
  TERÜLJ ASZTALKÁM  
 
Íme az Ága-Bogások receptajánlata.

Várjuk a kipróbált recepteket, legyen az ünnepi vagy hétköznapi étel, ital!
 
Rákóczi túrós

60 dkg sima liszt
40 dkg Ráma Margarin
20 dkg cukor
1 kg félzsíros tehén túró
8 db tojás
30 dkg cukor
vaníliás cukor
citromhéj
sárgabarack lekvár
habhoz 1 cs. vaníliás cukor

A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, majd 2 tojás sárgájával összegyúrjuk (az összeállításhoz használhatunk kevés tejet). A tepsiben vékonyra kinyújtjuk - kb. 1 cm - és 180 fokos sütőben félig megsütjük. A túrót, cukrot, a hat tojás sárgáját összekeverjük 1 cs. vaníliás cukorral és a citromhéjjal. A félig megsült tésztára kenjük a baracklekvárt, majd a túró tölteléket és visszarakjuk a sütőbe. Amikor majdnem kész a tetejére simítjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket és 140 fokon addig sütjük amíg a teteje színesedik. Hidegen kockára vágjuk.

Kakaós csiga

30-35 dkg liszt
3 dkg kristálycukor
1,2 dl tej
5 dkg vaj
1 tojás
csipet só
1,5 dkg friss élesztő

A hozzávalókat dagasztom, majd 30 percet pihentetem-kelesztem.A tésztát kinyújtom és megkenem 6 dkg puha /nem olvasztott, mert akkor kifolyik!/ vajjal, megszóróm ízlés szerint kakaóval és cukorral, feltekerem, mint a bejglit és felszeletelem olyan 1,5 cm szélesre.A csigákat a vágott felükkel felfelé, vajazott tepsibe teszem és további 30 percig kelesztem, majd előmelegített 200 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.Amikor pirulni kezdenek, cukros tejjel meglocsolom / 1 dl /.23 csiga lesz belőle.
A tepsi mérete: 31 x 24

Figyelem! Nagyon hamar sül, nagyon gyorsan fogy, és nem hadseregnyi méret!

Pogácsa

1 kg sima liszt
1/2 kg vaj
5 dkg élesztő
4 tojás sárgája
4 dl tejföl
1 ek. só
ízlés szerint bors

Az élesztőt 1dl langyos tejben felfuttatom 1 ek. cukrot és 1 ek. lisztet is teszek hozzá. A folyamat gyorsítására meleg, de nem forró vízbe állítom a futtató edényt.Az összes hozzávalót előkészítem kimérem. Mindent egy nagy tálban összekeverek és a felfuttatott élesztőt is hozzáadom.Lágy puha tésztát kapok. Nylon zacskóba teszem és éjszakára, de legalább 4-5 órára hűtőbe teszem.2x - 3x előveszem és kinyújtom kb. 2 cm-es vastagságúra, meghajtogatom és visszateszem a hűtőbe. Ez arra jó, hogy lisztet és levegőt dolgozok bele.Másnap/ 4-5 óra múlva/ begyújtom a sütőt, kinyújtom kb. másfél cm vastagságúra, bevagdalom késsel, kiszaggatom (2 nagy tepsi / 60 - 70 db. lesz belőle), megkenem tojássárga és tejföl keverékével, amit meg is sózok mértékkel.Gázsütőben fölülre teszem a tepsit, mert az alja a poginak hajlamos megégni, a legnagyobb hőfokon sütöm végig kb. 20-25 perc. Ha a teteje szép színű kiveszem. Egyet szétvágok: az alja és teteje megsült, a közepe sületlennek látszik, de már jó.

Letakarva tartom különben elfogy.

Erdélyi kürtőskalács

1/2 kg liszt
3 tojás sárgája
7,5 dkg vaj + olvasztott a kenegetéshez
1/4 l tej
2,5 dkg élesztő
csipetnyi só
némi cukor

Az élesztőt felfuttatom, minden anyagot összegyúrunk, cipókat formálunk, kisodorjuk. /Ebből a mennyiségből 2 nagy kalácsot lehet sütni./Vajjal megkenjük a sütőfát és vigyázva, hogy mind két vége be legyen gyűrve, feltekerjük.Tenyérrel hézagmentesre nyomkodjuk. Vajjal megkenjük, cukorban megforgatjuk. Parázs fölött, vagy sütőben sütjük. (Én sörösdobozra tekert változatról olvastam.)
Sütés után tetszés szerint dióba, fahéjba stb. forgatjuk.

Túrós pogácsa

25 dkg túró
25 dkg finomliszt
25 dkg margarin
1 tojás sárgája
2-3 dkg élesztő

negyed sütőpor

A hozzávalókat összegyúrjuk, fél napra vagy egy éjszakára hideg helyre tesszük. Mikor sütni akarjuk, kétszer meghajtogatjuk, közben fél órát pihentetjük. Kb. 2,5 cm vastagságúra kinyújtjuk,pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét megkenjük, sajttal megszórjuk és megsütjük.

Prézlis karfiol/brokkoli

A karfiolt/brokkolit megpároljuk. A prézlit egy kis olajon megpirítom, majd hozzáöntök egy kis vizet, és ezt ráöntöm a megpuhult karfilora/brokkolira.Adhatunk hozzá rizst, bulgurt, árpát, kölest és ketchupot is.

Öntetek

1. Krémsajt

1/4 csésze zabpehely
2 ek. kukoricakeményítő
1/3 csésze liszt
2 ek. olaj
1/3 csésze sörélesztőpehely
2 tk. só
1/4 csésze pritaminpaprika
2 csésze víz
1/4 csésze frissen facsart citromlé

A hozzávalókat krémesre turmixoljuk. Főzőedénybe öntjük, és kis lángon folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.

2. Lágy sajt

1/2 csésze liszt
1/2 csésze vöröshagyma
1/2 csésze sűrített paradicsom
1/4 csésze sörélesztőpehely
1/4 csésze dióféle vagy olajosmag
1 tk. só
1 1/2 ek. Frissen facsart citromlé
2 csésze víz

A hozzávalókat összeturmixoljuk, majd főzőedényben 5-10 percig, kis lángon főzzük.

3. Pimentósajt

1/4 csésze pritaminpaprika
2 gerezd fokhagyma
3/4 csésze napraforgómag
1/8 tk. szárított kaporlevél
2 ek. szezámmag
1 tk. só
2 ek. frissen facsart citromlé
1 csésze víz
1/4 csésze vöröshagyma

Turmixoljuk össze a hozzávalókat.

4. Paradicsomos sajt

2 ek. paradicsompüré
1/4 csésze vöröshagyma
1/3 csésze zabpehely
4 gerezd fokhagyma
1/4 csésze olajosmag vagy dióféle
2 ek. sörélesztőpehely
1/3 csésze frissen facsart citromlé
1 csésze víz

Turmixoljuk össze a hozzávalókat. Főzőedényben, folytonos keverés mellett, főzzük 5-10 perig.

Rakott krumpli

1,5 kg krumpli
2 tk. só
2 vöröshagyma
1 csésze víz
1 rúd gabonakolbász
olaj
2 csésze krémsajt(öntetek/1)

A krumplit és a hagymát karikákra vágjuk. Vékonyan kiolajozunk egy tepsit, leterítjük az aljára a krumpli, majd a hagyma felét. Rámorzsoljuk a gabonakolbászt, meglocsoljuk 1 csésze krémsajttal. A maradék hagymát és krumplit rakjuk erre. Öntsünk alá 1 csésze vizet, a tetejét locsoljuk meg a maradék 1 csésze krémsajttal. Fedjük le fóliával. 150-200 °C-os sütőben kb. 40 percig sütjük. Levesszük a fóliát, és még 10 percig pirítjuk.

Vegiburger

3 1/2 csésze zabpehely
1 csésze vágott vöröshagyma
1/2 csésze darált napraforgómag
6 gerezd fokhagyma
1/4 csésze szójaszósz
1/2 tk. köménymag
1 ek. sörélesztőpehely
3 1/2 csésze víz
1/2 tk bazsalikom
1/8 tk. oregánó

Keverjük össze a hozzávalókat, és hagyjuk állni 15 percig. Főzzük kis lángon, állandó keverés mellett 15-20 percig. Hagyjuk hűlni egy kevés ideig, majd formázzunk fasírtokat belőle. Olajozott tepsiben, közepes hőmérsékleten 20 percig az egyik, majd 10-15 percig a másik oldalát süssük.

Diófasírt

1 csésze darált dió
1 csésze vöröshagyma
2 csésze főtt barnarizs
1 tk. bazsalikom
1/4 csésze kukoricaliszt
1 ek. vegamix
2 csésze zsemlemorzsa
1 tk. só
1/4 csésze napraforgómag
1 1/2 csésze víz

Keverjük össze a rizst, a diót és a zsemlemorzsát, majd a maradék hozzávalót turmixoljuk simára. Dolgozzuk össze e kettőt, és formázzunk fasírtokat belőle. Olajozott tepsiben, előmelegített sütőben, 150 °C-on 20 percig süssük, fordítsuk meg és süssük még 15 percig.

Zabpehelyfasírt

4 1/2 csésze zabpehely
1 ek. bazsalikom
1/4 csésze pirított szezámmag
1 tk. oreganó
1/4 csésze napraforgómag
1 tk. só
1 csésze vöröshagyma
4 csésze víz
4 gerezd fokhagyma
1/4 csésze sörélesztőpehely

A zabpehely és a szezámmag kivételével turmixoljuk simára a hozzávalókat 1 csésze vízzel. Öntsük a maradék vizet edénybe, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a zabpelyhet, a szezámmagot, és a turmixolt hozzávalókat. Főzzük állandó keverés mellett 1 percig. Hagyjuk 15 percig állni, majd pogácsákat formázva belőlük, olajozott tepsiben 150 °C-on süssük 20 percig fordítsuk meg és süssük még 10 percig.

Zöldséges mártás

1 1/4 csésze főtt burgonya
1/4 csésze kesudió vagy olajosmag
1 1/2 csésze főtt sárgarépa
1 tk. só
1/2 csésze párolt vöröshagyma
2 1/2 csésze víz

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és főzzük fel.

Aranymártás

1/2 csésze főtt sárgarépa
2 ek. frissen csavart citromlé
3/4 csésze főtt burgonya
1 tk. só
2 ek. pirított szezámmag
1 1/3 csésze víz
1 ek. sörélesztőpehely

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és főzzük fel.

Belépés
tagcsaládoknak:

Nagycsaládban élni jó!
Osys Kft.
Érd
Bajcsy-Zs. út 15.

Keresztyén könyvek és ajándékok, igés kerámia, póló, kereszt, játék
konyvesbolt.oromhir.hu
web: osys